Webb

Här har vi samlat lite information till dig som utvecklar din webbplats själv, eller till den webbyrå som hjälper dig med webbplatsen. Det är information av lite mer teknisk karaktär men var ändå inte rädd för att ta kontakt med oss det är något du undrar över.

Först kommer här information som är gemensam för alla våra plattformar. Vi har sedan samlat informationen beroende på vilket språk webbplatsen använder.

Utrymmesbegränsning

I våra webbhotellspaket ingår upp till 500 MB utrymme. Vi tillåter dock att webbplatserna använder upp till 550 MB innan servern går in och spärrar nya filer från att läggas till och befintliga filer från att växa. Använder du mer än 500 MB får du en varning från vårt system via e-post.

Köra sidor regelbundet

Ibland vill man att sin webbplats skall utföra saker regelbundet, t.ex. utföra saker i databasen, skicka e-postmeddelanden eller hämta information från externa sidor. Vi kan då schemalägga så att en speciell PHP eller ASP-fil körs t.ex. en gång per timme. Ta kontakt med oss så kan vi lägga in detta direkt på servern hos oss.

Komma åt andra webbservrar

Tyvärr finns det många attacker mot webbplatser på måfå på nätet, mest för att förstöra och ställa till det för webbplatsens ägare. Oftast är det välspridda verktyg som Wordpress eller Joomla som attackeras och man använder då kända säkerhetshål i en äldre version. Har man inte uppdaterat sitt CMS-verktyg kan man därför drabbas av dessa attacker.

En vanlig metod som används i attackerna är att lura CMS-verktyget att ladda hem skadlig kod från nätet. För att förhindra detta spärrar vi åtkomst till nätet ut från våra webbservrar. Tanken är dock inte att detta skall förhindra dig som kund att göra det du vill och vi öppnar därför gärna i brandväggen om det är något din webbplats behöver komma åt. Ta kontakt med oss för mer information!

Skicka e-post

För att skicka e-post från en webbplats, t.ex. från ett kontaktformulär, ska du använda servern mail.jamtport.se på standardporten 25. Observera att du inte skall använda smtp.jamtport.se om du skall skicka e-post från någon av våra webbservrar. Den servern används enbart i inställningarna i ditt e-postprogram.

Läs mer om vilka servrar som används för e-post.

ASP och .NET

Komponenter

Följande komponenter finns tillgängliga på de servrar som har hand om ASP och .NET-sidor.

Det finns även ett fåtal andra komponenter installerade, men vi rekommenderar inte att de används. Varken i nya webbplatser eller i befintliga. När vi uppgraderar våra servrar i framtiden kan de nämligen komma att avinstalleras.

Komponenterna som listas här däremot är det fritt fram att använda!

ABCUpload

Används för uppladdning av filer till sidor med klassisk ASP. Mer information på http://www.websupergoo.com/abcupload-1.htm

AspPDF 1.9

Används för att generera PDF-filer. Mer information på http://www.asppdf.com/

ImageGlue 5

Med denna komponent kan man t.ex. skala om bilder. Mer information och exempel på http://www.websupergoo.com/imageglue-1.htm

w3Jmail 4.5

Vill du skicka mail från din ASP-sida kan du använda w3Jmail. Det finns både exempel och mer information på tillverkarens hemsida: http://www.dimac.net/

w3Upload

Samma tillverkare som gjort w3Jmail har även byggt en komponent för att ladda upp filer. Mer info: http://www.dimac.net/

MySQL Connector/ODBC

För att ansluta till vår MySQL-server måste ASP-applikationer ta hjälp av MySQL Connector/ODBC. Vi har idag två versioner installerade, dels 3.51 och dels 5.1. Vi rekommenderar att ni som kunder använder MySQL Connector ODBC/5.1 eftersom version 3.51 kanske inte kommer att vara tillgänglig i framtiden.

Helicon APE

För att ge stöd för .htaccess-filer och lösenordsskydd för webbplatser har vi installerat Helicon APE på våra servrar. Förutom att lösenordsskydda kataloger kan man t.ex. använda mod_rewrite i sin webbplats. Läs mer direkt hos utvecklaren: http://www.helicontech.com/ape/

.NET Framework

Vi har sedan 2011-02-07 .NET Framework 4.0 som standard på alla nya webbplatser. Webbplatser skapade före dess har som standard .NET Framework 2.0.  Om du har behov av att byta version från 2.0 till 4.0 för din webbplats, kontakta oss så löser vi givetvis det!

PHP

Vi har idag PHP version 5.2.6 på våra webbservrar. Vi använder ett program som heter suPHP för att uppnå bättre isolation mellan kundernas webbplatser. PHP har också säkerhetsstödet Suhosin. Vi har dock inte safe_mode eller liknande begränsningar påslaget på våra servrar.
Har du fler frågor kring hur PHP är installerat eller konfigurerat är det bara att ta kontakt med oss.

Moduler

För att utöka möjligheterna för dig som kund att använda din webbplats har vi följande moduler installerade.
Vi har också möjlighet att aktivera ionCube för just din sida om det behövs.
Ta gärna kontakt med oss om du saknar något tillägg till PHP.

Filrättigheter

Eftersom vi använder suPHP och försöker ha så god isolering som möjligt mellan webbplatserna innebär detta en del saker att tänka på vad gäller filrättigheter på våra PHP-servrar. Alla PHP-filer körs som webbplatsens egna användare. Man har därför redan fulla rättigheter till alla filer, vilket gör att man inte behöver sätta speciella rättigheter på konfigurationsfiler eller kataloger som filer skall kunna laddas upp i.

För att undvika att filrättigheterna ändras av misstag har vi spärrat möjligheten att ändra rättigheter via FTP. Rättigheterna är redan precis som de skall vara för att både webbservern, dina PHP-filer och alla besökare ska kunna komma åt sidan. Man behöver alltså inte ändra rättigheterna med kommandon som chmod 777 eller liknande, vilket ofta förekommer i installationsguider.

Ta gärna kontakt med oss om ni vill diskutera tekniken bakom detta. Vi älskar att fördjupa oss i filrättigheter, setuid-bitar och annat som låter som rena grekiskan.